Vybíráme správné běžky - Stránky o cestování, cestopisy

KatalogO kataloguPR Články

katalog.xoe / Cestování a regiony / Stránky o cestování, cestopisy /

Vybíráme správné běžky

Sezona lyžování je už za dveřmi, takže pokud ještě nemáte vybavení na běžecké lyžování, je právě čas to napravit. Otázkou je kde a jaké lyže si vybrat. Přijdete-li do běžné prodejny sportovních potřeb, kde vám nikdo neporadí, budete trochu ztraceni, protože se prodává hned několik typů běžeckých lyží podle toho, jakou používáte techniku běhu, dále se vybírá délka lyží podle hmotnosti lyžaře a rovněž je podstatný terén, ve kterém budete lyže využívat.


Jednou z kategorií jsou závodní běžecké lyže, které najdou uplatnění především u výkonnostních lyžařů. Tyto lyže jsou většinou užší vyrobené z velmi lehkých materiálů s výztuhami z karbonu. Jejich skluznice je rychlejší a jsou torzně tužší a zranitelnější než běžné rekreační běžky, což s sebou nese zvýšené riziko poškození. Nejste-li žádný začátečník, budou vám vyhovovat běžky z kategorie sportovních lyží. Lyžujete-li pouze rekreačně, potom zvolte turistické běžecké lyže, které jsou o něco širší a hlavně měkčí než sportovní lyže. Nabízí mnohem lepší stabilitu a také odolnost.


Co se týká rozdělení podle techniky jízdy, prodávají se klasické běžecké lyže pro běh v upravené stopě. Poznáte je podle výraznější špičky s ostrým vrcholem. Charakteristické je i klenutí lyže v oblasti mazací komory. Spolu s optimálním zatížením lyže vytváří ideální podmínky pro správné technické zvládnutí odrazu. Pro ideální skluz vybírejte běžecké lyže cca o 20 cm delší, než je vaše postava, konkrétní délku běžek si potom vyberete podle vaší hmotnosti. Potřebujete-li poradit, obraťte se na specializovanou prodejnu.


Zvládáte-li techniku bruslení, potom si pořiďte běžecké lyže na skate. Ty jsou mnohem méně klenuté, nemají výraznou špičku, jsou tenčí a disponují zpevněnými hranami. Ovšem pozor, lyže na skate je třeba vybírat kratší než na klasiku, jsou tak mnohem lépe ovladatelné. Pro všechny sportovní lyžaře, kteří koketují s oběma technikami běhu, jsou k dispozici také kombi lyže. Nevíte-li si rady s výběrem, nechte si raději poradit od odborníků.


katalog.xoe.cz/cestovani-a-regiony/stranky-o-cestovani-cestopisy/
katalog.xoe.cz/cestovani-a-regiony/

Počasí




Webdesign & Seo: Dynamic Softworks © 2010

TOPlist