Med - nejcennější produkt včelařství - Hobby

KatalogO kataloguPR Články

katalog.xoe / Zábava a volný čas / Hobby /

Med - nejcennější produkt včelařství

Med je látka, kterou včely tvoří z nektaru (šťáv posbíraných z květů rostlin). Včely jej obohatí o látky ze svého těla (fermet, který štěpí složené cukry), uloží jej do plástů a nechávají zrát. Až po určité době vzniká med. Někdy včely sbírají místo nektaru tzv. medovici, kterou produkuje celá řada lesního hmyzu žijícího na stromech. Zajímavostí je, že med je v buňkách plástu ještě několikrát přenášen do jiných buněk a při tomto přenosu jsou do medu přidávány další látky, jako diastáza, kataláza, fosfatáza, vitamíny, katericidní inhibitory a další prospěšné látky. Med prochází také fyzikálními změnami, protože se v něm postupně snižuje obsah vody. Medový roztok je tak přenášením postupně vysušován a zahušťován. Protože je schopný vodu přijímat, buňky s hotovým, vyzrálým medem jsou zavíčkovány. Co se týká složení, med je našemu organismu velice prospěšný. Výživová hodnota medu je vysoká a právě proto je to tak ceněná a plnohodnotná potravina, je to nejcennější produkt včelařství. Průměrně obsahuje 100 gramů medu 1.27 kJ, což je 0,3 kcal. Med má o 25 % vyšší sladivost než řepný cukr. Každý med je originál, obsahuje jiné složení látek, podle toho, jaké rostliny rostou v okolí úlů. Obecně má med toto průměrné složení: voda (17%), cukry, z toho ovocný (38 %), hroznový (31 %), řepný (1 %), složené cukry (7 %), vyšší cukry (2 %), kyseliny (0,5 %), proteiny (0,3 %), popeloviny (0,1 %) a řadu dalších složek. Pro sklízení medu budeme potřebovat včelařské potřeby, jako jsou medomet, dostatečnou kapacitu nádob a pokud máme úly umístěné dál od domova, také přepravku na rámky. Po vytočení medu pomocí medometu a jeho umístění do skladovacích nádob nás po pár dnech čeká odstranění pěny, která na povrchu medu vznikne ze zbytků vosku z plástu, a také bublinek, které se do medu dostaly při jeho protékání sítem. Tuto „pěnu“ z medu odstraníme stěrkou, případně libovolným kuchyňským nástrojem, který máte doma. Med se také promíchává za pomoci trojhranné tyče, případně za pomoci moderních elektrických míchadel. Tento proces promíchávání opakujeme několikrát během krystalizace. Uskladnění medu je vhodné v uzavíratelných nádobách pro potravinářské účely. Med uchováváme v tmavých místnostech se stálou teplotou, ideálně okolo 10?C, v dobře utěsněných nádobách, protože med ochotně přijímá vodu i cizí pachy. Správně uložený med vydrží beze změny kvality tři i čtyři roky.


katalog.xoe.cz/zabava-a-volny-cas/hobby/

Počasí




Webdesign & Seo: Dynamic Softworks © 2010

TOPlist