Fair Trade bio třtinový cukr - Zdravá výživa

KatalogO kataloguPR Články

katalog.xoe / Zdraví / Zdravá výživa /

Fair Trade bio třtinový cukr

Původně sladil člověk medem, ale dnes spíš sladíme bílým cukrem z řepy. Je snad hnědý cukr z cukrové třtiny třetím v pořadí oblíbených sladidel? Není už dostupný jen v rámci systému Fair Trade, ale je k dostání i v běžném obchodě. Co o něm ale vlastně víme? Bílý řepný cukr je u nás i přes své značné nedostatky stále nejpoužívanějším a nejoblíbenějším sladidlem. Přestože existuje plnohodnotná náhrada, která je navíc zdraví prospěšnější. Tou je hnědý třtinový cukr, který nejen díky své lehce karamelové chuti získává poslední dobou u českých spotřebitelů stále větší obliby. Na jejich stranu se přiklání i lékaři a dietologové, kteří doporučují řepný bílý cukr nahradit právě nutričně hodnotnějším přírodním třtinovým cukrem. Třtinový cukr se získává z rostliny podobné bambusu - cukrové třtiny (Saccharum officinarum), která na (sub)tropických plantážích dorůstá výšky až 6 m a dorůstá zralosti během jednoho roku. Stejně jako naše obilí patří do rodu trav a pochází pravděpodobně z Nové Guineje. Dřeň v jejím až 5 cm tlustém stéblu obsahuje až 20 % cukru, a protože cukrovou třtinu nelze skladovat, musí se okamžitě po sklizni zpracovávat. Po sklizni je cukrová třtina nasekána na dlouhé kusy, které pak při lisování pouští do sběrných nádrží sladkou šťávu. Po přefiltrování nečistot se šťáva asi 1,5 hodiny vaří a odpařuje ve velkých plochých nádobách. Vzniká hustý sirup, ze kterého se trojnásobnou krystalizací získává cukr. Při první krystalizaci se odděluje světlý cukr, při druhé tmavší a při třetí nejtmavší cukr, který je na melasu nejbohatší. Na dřevěných podnosech se pak krystalky suší, třídí a balí. Na rozdíl od bílého řepného cukru se výroba toho třtinového obejde bez použití všech chemických procesů a aditiv při zpracování. Třtinový cukr je čištěn pouze sedimentací a filtrací a pokud je vyráběn z BIO cukrové třtiny, neobsahuje ani žádné zbytkové chemikálie. To z něj dělá velmi oblíbený Fair Trade produkt, protože třtina se pěstuje právě v řadě rozvojových zemích a ve Fair Trade potravinách se třtinový cukr nachází velmi často. Přírodní bio třtinový cukr neprochází ani procesem chemické rafinace a bělením, které by ho připravily o zbytkovou melasu a nutričně hodnotné látky - cenné minerály, enzymy a vitamíny skupiny B. Na druhou stranu není tak sladký, jako rafinovaný řepný cukr. Rozdíl mezi bílým řepným a hnědým třtinovým cukrem nespočívá pouze v barvě a způsobu jejich výroby, ale i složení. Třtinový cukr obsahuje méně vitamínů, ale 1,5 - 2,5 % minerálních látek (zejména vápník, hořčík, draslík, železo) na rozdíl od bílého řepného cukru s obsahem minerálů jen 0,05 - 0,1 %. Ten navíc může ze svého zpracování obsahovat siřičitany a zbytková množství rozpouštědla. Při pěstování bio cukrové třtiny se však nepoužívají pesticidy, průmyslová hnojiva a chemické postřiky a samotná výše popsaná výroba zbytečně nezatěžuje životní prostředí. Ještě ve 20. století platilo, že čím bělejší cukr, tím kvalitnější a trend přečišťování potravin a zbavování je všech zbytkových látek pokračoval opravdu dlouho. Pouze ojedinělé hlasy odborníků upozorňovaly na nesmírně cenné nutriční látky, o které čištěním potravin přicházíme – vlákninu, minerály, vitamíny a enzymy. Návrat zájmu o přírodní stravu v poslední době však rozšířil zdravé potraviny do specializovaných a už i běžných obchodů. Bio třtinový cukr je také už velmi dlouho dostupný v rámci spravedlivého obchodu Fair Trade. Na www.Fairobchod.cz můžete ochutnat bio třtinový cukr hned z několika míst světa – Filipín, Ekvádoru či Paraguaje – a to v několika možných baleních. Cena je navíc nižší, než v mnoha supermarketech, kde je cukr nabízen bez certifikace bio i Fairtrade. Třtinový cukr se výborně hodí ke slazení kávy, čaje, cereálií, do pečiva a vánočního cukroví, ke slazení a výrobě kompotů. Díky své karamelové chuti se nabízí jeho použití na slazení dezertů a osvědčil se i v koktejlech; v mojitu je přímo nepostradatelný.


katalog.xoe.cz/zdravi/zdrava-vyziva/
katalog.xoe.cz/spolecnost/gastronomie/

Počasí




Webdesign & Seo: Dynamic Softworks © 2010

TOPlist